Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleren worden gemaakt met een grote focus op de gezondheid van de planeet en de mens. Duurzaamheid kent vele aspecten, waaronder ecologische duurzaamheid, gezonde en ethische werkomstandigheden en eerlijke handel. Daarnaast is er de duurzaamheid van het product zelf; dus hoe lang iets mooi en bruikbaar blijft. En uiteindelijk is het natuurlijk belangrijk dat het product goed hergebruikt kan worden en/of biologisch afbreekbaar is.

Op duurzame-kleding.nl houden we zo veel mogelijk rekening met al deze kanten van duurzaamheid. We werken alleen met kledinglabels die verder kijken dan winst. De meeste kleding die je bij ons kunt vinden is gemaakt van materialen die veelal organisch geteeld zijn, en zo schoon mogelijk verwerkt tot kleding. De bedrijven waar we mee werken letten goed op de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar ze produceren. Bovendien gaat kleding van dit soort textiel langer mee. We vinden het belangrijk dat de kleding die onze partners verkopen tijdloos is, dus niet de allerlaatste trends volgt, maar juist volgend jaar ook nog leuk is. Kleding van natuurlijke materialen kan goed gerecycled worden. En mocht het kledingstuk toch op een vuilnisbelt terecht komen, dan is de stof biologisch afbreekbaar.

 

Ecologische duurzaamheid
In principe zijn alle grondstoffen en chemicaliën die normaal gesproken gebruikt worden voor het maken van kleding op een of andere manier belastend voor de natuur en het milieu. Synthetische stoffen zoals nylon, polyester en acryl worden gemaakt van ruwe olie; een niet-hernieuwbare grondstof. Bovendien zijn dit soort stoffen niet biologisch afbreekbaar. Natuurlijke materialen kosten landbouwgrond en water. Er zijn grondstoffen, zoals hennep, tencel en soja waarvoor minder landbouwruimte nodig is, en minder chemicaliën, water en energie tijdens het productieproces nodig zijn.

Voordelen van duurzaam textiel
Kleding van duurzaam textiel heeft ook tijdens het gebruik voordelen: het kreukt minder snel, hoeft minder heet gewassen te worden, en droogt sneller. Daarbij ademt het beter, gaat daardoor minder snel ruiken, en hoeft dus ook minder vaak gewassen te worden. Bovendien is het vaak sterker, en gaat dus langer mee. Daarnaast is kleding van dit soort grondstoffen minder toxisch. Omdat er minder chemische hulpmiddelen gebruikt zijn tijdens de productie, blijven er minder chemische stoffen in de kleding achter. En dus minder chemische stoffen op je huid als je de kleding draagt.

Arbeidsomstandigheden
In de katoenteelt en in de kleding-productie zijn de arbeidsomstandigheden vaak slecht. Boeren worden bloot gesteld aan gevaarlijke chemicaliën, en kleermakers draaien lange uren voor weinig loon.

Gelukkig zijn er steeds meer kledingmerken die én mooie kleren willen verkopen, én vriendelijk willen zijn voor de mensen die die kleding hebben gemaakt. Ze willen iets doen aan de vervuiling die de kledingproductie achter laat, en kiezen daarom voor duurzamere grondstoffen. Deze kledinglabels denken niet alleen aan de winst die ze kunnen halen, maar ook aan de natuur, de mensen met wie ze werken, en de gezondheid van hun klanten.

Het merk Hempage is gecertificeerd door de Fair Wear Foundation (FWF), een Nederlandse organisatie die kledingbedrijven helpt bij het verbeteren van de arbeidomstandigheden. Uprise is als merk niet gecertificeerd, maar produceert wel in een fabriek die FWF gecertificeerd is. Braintree en Komdo zijn aangesloten bij het Britse Ethical Fashion Forum.

Waarom duurzame kleren?
We hebben ervoor gekozen om in de collectie alleen kleding op te nemen van merken die milieu- en mens-bewust hun kleding maken. Merken die alternatieve, duurzamere grondstoffen gebruiken voor hun kleding. Bedrijven die productie-methoden proberen te verbeteren, zodat er minder chemische hulpmiddelen nodig zijn. Merken die zich bekommeren over de dragers van de kleding, én de makers. Ondernemingen die zich verantwoordelijk voelen voor wat ze doen met de wereld om hen heen. Merken die denken aan de toekomst.

Niet alleen zorg je voor je eigen gezondheid als je duurzame kleren koopt, maar je steunt ook landbouw methodes die beter zijn voor de planeet, en een groenere economie. Wij verkopen geen ‘niemendalletjes’ die na twee keer wassen uit model of kapot zijn. De kleding die je bij ons tegen komt is dus langere tijd leuk en blijft mooi, ook na veel wassen en dragen. Bovendien laat je je stem horen aan de kledingindustrie; als jij je geld uitgeeft aan bedrijven die wel bezig zijn met het milieu, eerlijke handel en duurzaamheid, geeft dat het signaal af dat dat een goede weg is!